Som especialistes en el disseny i construcció de recursos no digitals (en suport paper, cartró, fusta…) per ajudar a la impartició de continguts teòrics diversos.

Treballem sota pressupost i després d’un procés de consultoria sobre la idoneitat, quantitat, perfil dels usuaris…

La gamificació consisteix en la integració de la mecànica de el joc en àrees on no és habitual incloent uns objectius que complir. Així la podem veure en apps de salut que promouen adquirir determinats hàbits, o en negocis a través de webs i projectes digitals que activen als empleats i els conviden a ser més competitius i aconseguir èxits.

Tot això no seria possible sense jocs molt ben dissenyats que enganxen perquè ofereixen recompenses accessibles.

Amb la gamificació es porten els beneficis de el joc a l’educació, aconseguint motivar i despertar les emocions dels alumnes en el procés d’aprenentatge. És gràcies al seu caràcter plaent, que facilita l’adquisició de coneixements de manera divertida. I, a quin nen no li agrada jugar?

Per què gamificar a l’aula?

Et donem algunes raons per introduir la gamificació com a eina educativa en l’entorn d’aprenentatge:

  1. Dispara la motivació: al fer que l’interès dels alumnes es desperti i mantingui, l’experiència de l’aprenentatge és més atractiva per a ells. Així s’aconsegueix que s’emocionin prou i seran ells els mateixos els que ens demanaran seguir aquestes dinàmiques de formació. Passarem d’un aprenentatge passiu a un interès actiu per la matèria.
  2. Es pot combinar amb altres mètodes: és prou flexible per combinar-se amb altres mètodes d’ensenyament, de manera que els estudiants aprenen d’una manera molt activa (individualment i en equip).
  3. Permet la retroalimentació: a el poder emprar-diferents components com taulers i puntuacions, facilita el docent una sèrie d’informació que abans només podia obtenir a través d’exàmens i proves.

La matèria avança a través de metes, desafiaments i recompenses que podem executar a través de senzills exercicis a classe, proposar reptes als grups o fins i tot amb eines digitals com tablets i aplicacions. D’altra banda, hi ha l’opció d’usar la gamificació com a eina educativa durant tot el procés d’aprenentatge o simplement usar-la a l’hora de l’avaluació o en determinats moments.

S’ha demostrat que els jocs augmenten els nivells de dopamina, que incrementa l’atenció i motivació d’una manera natural, el que és clar ajuda a aprendre. De la mateixa manera, el joc comporta al fet que l’alumne es mantingui actiu, ja que s’enfronta a situacions noves que dependran de les seves decisions, el que fa que la seva implicació en la rutina del dia a dia dins l’aula sigui infinitament més gran.

La gamificació en l’educació contribueix a la bona educació dels alumnes, ja que el fet de “aprendre fent”, traducció de l’original “learning by doing” ajuda així mateix a explorar valors, les emocions, la tolerància, el treball en grup i la capacitat d’anticipació als problemes. Recursos que no només són importants en l’etapa acadèmica sinó que seran útils per a l’alumne durant la resta de la seva vida.

Font: https://www.fomentformacio.com/ca/blog/gamificacio-eina-educativa/